40η Ετήσια Σύνοδο της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο: η αρχή της «μιας νέας εποχής στην αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων»


Η 40η ετήσια σύνοδο της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 3 Ιουνίου. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη Μάλτα είναι σύμφωνες με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου και τις οικονομικές προοπτικές του κλάδου της αλιείας. Ο Επίτροπος Karmenu Vella εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, το οποίο “εισάγει μια νέα εποχή δράσης για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων και τις αλιευτικές κοινότητες ώστε να ευδοκιμήσουν.”
Η ΕΕ είχε προτείνει μια σειρά μέτρων για να αντιστραφεί η ανησυχητική τάση της μείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο. Χάρη στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι παρόχθιες χώρες του βορρά και του νότου εξέδωσαν μια σειρά από φιλόδοξα μέτρα.
Ο Επίτροπος Karmenu Vella, αρμόδιος για το Περιβάλλον, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, δήλωσε: «Η φετινή ετήσια σύνοδο ήταν μια πραγματικά ιστορική συνάντηση μετά την ανησυχητική διάγνωση σχετικά με το μέλλον των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου και της αλιευτικής οικονομίας και τώρα θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Είμαι πεπεισμένος ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή δράσης που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων και τις αλιευτικές κοινότητες να ευδοκιμήσουν. Η πρόοδος που σημειώθηκε στη GFCM ήταν μια σημαντική ώθηση στην εκστρατεία ΄MedFish4Ever’ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν:
-ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης του βακαλάου στη Μεσόγειο,
-πολυετές σχέδιο για τον μπακαλιάρο και την κόκκινη γαρίδα στο Στενό της Σικελίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη ενός συστήματος ελέγχου σε αυτόν τον τομέα,
-μέτρα διαχείρισης για το καλκάνι στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας,
-περαιτέρω μέτρα έκτακτης ανάγκης για τα μικρά πελαγικά είδη (γαύρος και σαρδέλα) στην Αδριατική Θάλασσα,
-ευθυγράμμιση του περιφερειακού προγράμματος της ΓΕΑΜ από το κράτος λιμένα μέτρα για τη συμφωνία του FAO το κράτος λιμένα μέτρα,
-βελτιώσεις στην υποβολή στοιχείων,
και τα μέτρα για την επιστημονική έρευνα του κόκκινου κοραλλιού.
Η ΓΕΑΜ υπογράμμισε επίσης τη σημασία της οικοδόμησης ενός υγιούς οικονομικού μέλλοντος για την αλιεία μικρής κλίμακας, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του αλιευτικού στόλου της Μεσογείου.
Η στρατηγικής της ΓΕΑΜ για τους τομείς εργασίας για τα έτη 2017-2020 θα αφορούν την βιωσιμότητα της αλιείας στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα
Αποφάσισε να συστήσει μια ομάδα εργασίας για τη βιωσιμότητα της αλιεία μικρής κλίμακας και της ερασιτεχνικής αλιείας καθώς και μια επιστημονική ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Παράλληλα με τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ΓΕΑΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται σε μια υπουργική δήλωση για την αειφόρο αλιεία στη Μεσόγειο που θα εγκριθεί από όλες τις χώρες της Μεσογείου τον Μάρτιο του 2017, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη βιώσιμη αλιεία και στο παραγωγικό τομέα στην Μεσόγειο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.