Πρόλογος

Πρόσφατα έλαβα από τον κ. Γιώργο Παπαδημητρίου, επαγγελματία παράκτιο ψαρά από την Ερατείνη Φωκίδας, ένα κείμενο με παρατηρήσεις του σχετικά με τις βιτζότρατες και τα προβλήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Τις βιτζότρατες που καταργήθηκαν, όπως και τα πανέμορφα τρεχαντήρια που κατακρεουργήθηκαν σύμφωνα με τις νόρμες της ΕΕ.

Καταθέτω το κείμενο στα “Αλιευτικά Νέα” και παρακαλώ τον διευθυντή τους να το δημοσιεύσει μαζί με αυτόν εδώ τον πρόλογο. Εκτιμώ την παρατηρητικότητα του κ. Παπαδημητρίου για τα συμβαίνοντα και στο βαθύ Κορινθιακό- όπου δουλεύει από παιδί-, τις εμπειρικές γνώσεις του από το περιβάλλον όπου βγάζει το ψωμί του, αλλά και την μετριοφροσύνη με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κλάδου του.

Ο κ. Παπαδημητρίου είναι καλός συζητητής. Δεν είναι ο τύπος του φωνακλά, σαν εκείνους τους περιφερόμενους Ξερόλες, που όχι μόνο ξέρουν τα πάντα, αλλά θεωρούν κι όλα τα πλούτη της θάλασσας δικά τους! Γνωρίζω πολλά χρόνια τον κ.Παπαδημητρίου, αλλά δεν τον άκουσα ποτέ να κομπορρημονεί ότι η θάλασσα γύρω είναι κληρονομιά του κι ότι αυτά που λέει αυτός είναι η μόνη Σοφία Ορθή.

Όμως έχει μάτια και βλέπει και μυαλό που δουλεύει κι αναλύει κι είναι μετριοπαθής άνθρωπος, γι’αυτό κι ο λόγος του έχει μεγαλύτερη αξία. Δείτε το κείμενο που μου εμπιστεύτηκε – που εγώ το ζηλεύω γι’αυτό κι ήθελα πολύ στα νιάτα μου να τον είχα συνεργάτη- και πείτε μου αν βλέπετε πολλά τέτοια γραμμένα από την Καθιερωμένη και Καλοπληρωμένη Αυθεντία των πολυπληθών συμβούλων της κυρίας Επιτρόπου, αλλά και των Εγχώριων Θεματοφυλακών του Γραφείου και της Θεοποιημένης Ιεραρχίας ή των Φανατικών Υπερασπιστών της κάθε απειλούμενης .. Τριχωτής Παλαμίδας – που εγώ τους πάω μόνο για τον Ιδεαλισμό τους κι όχι για τις κατά συνθήκη αφέλειες που λένε και γράφουν.

Οι αναγνώστες που δεν απώλεσαν ούτε τις Γνώσεις τους – όποιες τους έμαθαν ή απόκτησαν μόνοι τους-, ούτε, κυρίως, τη Λογική τους, καλούνται μαζί με’μενα – αν με θέλουν- να κρίνουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που εισηγήθηκαν διάφοροι Εγχώριοι κι Εξωχώριοι Τέτοιοι, αν δηλαδή, η “απαγόρευση της αλιείας ετούτου ή εκείνου” είχε ως θετικό αποτέλεσμα “αυτό και το άλλο”.

Όχι τι λένε οι όποιοι άλλοι ανα την υφήλιο. Κι αν αυτό ήταν πράγματι θετικό να βγούμε να το αποδεχτούμε όλοι και να το διαδώσουμε κι εμείς και να τους πούμε και μπράβο. Αλλιώς να βγουν και να λογοδοτήσουν εκείνοι! Τ’ακούτε αυτό οι Αιωνίων Διαμαρτυρόμενοι- συνήθως στο βρόντο; Μαζί σας για ένα χάπενιγκ στη Σμύρνη εναντίον της ασυδοσίας των τουρκικών αλιευτικών- κι ας φάμε ξύλο! Όχι μόνο ναυμαχίες “εκ του ασφαλούς” στο Αιγαίο ή Τρίχες περί Δήθεν Αειφορίας, όταν το Αιγαίο στενάζει από τα απόβλητα του Ευξείνου και τους λαθρομετανάστες του Σουέζ.

Π.Σ Οικονομίδης
Θεσσαλονίκη

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.