hydromedit

HydroMediT 2016

2ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος

10 – 12 Νοεμβρίου 2016, Μεσολόγγι, Ελλάδα

 

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Μεσολόγγι το διάστημα 10 με 12 Νοεμβρίου 2016 το 2ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, το οποίο είχε τον διακριτικό τίτλο “HydroMediT 2016“.

Τα Συνέδρια HydroMediT διοργανώνονται κάθε 2 χρόνια από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ), και έχουν ως κύριο στόχο τους να προβάλουν διεθνώς το επιστημονικό έργο και τις παραγωγικές δυνατότητες της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της χώρας μας, και να προάγουν την αειφόρο χρήση των υδάτων, παράλληλα με την προβολή των περιοχών που διεξάγονται.

Στο συνέδριο HydroMediT 2016 βασικός συνδιοργανωτής ήταν το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του TEI Δυτικής Ελλάδας (Μεσολόγγι), έχοντας επίσης και πολλούς άλλους διεθνείς κι εθνικούς συνδιοργανωτές, όπως το ΓΕΩΤΕΕ (Κεντρικό, και Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας), η European Aquaculture Society, η American Fisheries Society, η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, η Iranian Ornamental Fish Society, το Mazandaran Science & Technology Park (Ιράν), η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Ιχθυολόγων Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίου, κ.α.

Η Επίσημη Έναρξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016 στις 7 μμ στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με Κεντρική Ομιλία, και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.Το 2ο Συνέδριο είχε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε 392 συνέδρους από 21 χώρες, παρουσιάστηκαν προφορικά 80 εργασίες, ενώ είχε και 48 posters. Παράλληλα με τις εργασίες του διεξήχθη Τεχνικό Σεμινάριο, με διάρκεια 9 ώρες, και πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να παρέχει και Βεβαίωση Δια Βίου Μάθησης στους συμμετέχοντες.Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (και ειδικά της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας), και του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου, με χορηγούς γνωστές εταιρείες του κλάδου, ενώ στις εργασίες του συμμετείχαν και πλήθος επαγγελματιών.

DSC_1038

Το κυρίως θέμα του Συνεδρίου ήταν «Παγκόσμιες Τάσεις και Καινοτομίες για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας στην περιοχή μας», και οι θεματικές του ενότητες οι Υδατοκαλλιέργειες, Αλιεία, Επεξεργασία Αλιευτικών Προϊόντων, Οικονομικά & Προώθηση Αλιευτικών Προϊόντων, Περιβαλλοντική Διαχείριση, και, οι Εσωτερικοί Υδάτινοι Πόροι.

Το HydroMediT 2016 είχε Τιμώμενη Χώρα την Κροατία, ως το νεότερο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28ο), και μια χώρα που ανήκει στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου της ΕΕ (EUSAIR). Κατά τα έτη 2016 και 2017 την Προεδρία της EUSAIR έχει η Ελλάδα, και γι’αυτό κατά την έναρξη του Συνεδρίου παρουσιάσθηκαν συνοπτικά οι αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει για την ευρύτερη περιοχή η Στρατηγική της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.

DSC_1053

Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας της EUSAIR (Ιούνιος 2016 – Μάιος 2017) είναι να μεταφράσει τους στόχους της στρατηγικής σε συγκεκριμένες ενέργειες: καλύτερο συντονισμό προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τις δράσεις και έργα, ρύθμιση των ειδικών κριτηρίων επιλογής ανά πυλώνα ώστε να προχωρήσει ο προσδιορισμός των έργων, μεγαλύτερη συμμετοχή εθνικών και περιφερειακών φορέων και συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές, αύξηση δημοσιότητας κλπ.Επιπλέον, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας θα διοργανωθεί τον Μάιο του 2017 στην Ελλάδα το 2o Forum του EUSAIR μαζί με όλες τις Διαχειριστικές Αρχές, τους ενδιαφερόμενους φορείς, οργανισμούς και τους εταίρους που συμμετέχουν στην Στρατηγική, με επίκεντρο τον Πυλώνα Ι της στρατηγικής, δηλαδή την Γαλάζια Ανάπτυξη, τις μπλε βιοτεχνολογίες, τα clusters των θαλάσσιων και ναυτιλιακών υπηρεσιών, και την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

 

Το Συνέδριο έχει ενταχθεί σε μία σειρά διεθνών γεγονότων που συνδέουν την προβολή της έρευνας και των εφαρμογών της στην χώρα μας με τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια δρώμενα, έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερη σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υδατοκαλλιεργειών που θα γίνει το 2017 στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας (Aquaculture Europe 2017), και το Παγκόσμιο Συνέδριο Υδατοκαλλιεργειών που θα γίνει το 2018 στο Μονπελιέ της Γαλλίας (AQUA 2018).

DSC_1099

Σημαντικές ήταν οι συνεργασίες που προέκυψαν κατά τις εργασίες του HydroMediT 2016 μεταξύ των συμμετεχόντων από τις διάφορες χώρες, ερευνητών, εταιρειών, και παραγωγών, συμμετοχές που οφείλονται στην εκτεταμένη διεθνή προβολή και την δημοσιότητα του από τους διεθνείς διοργανωτές, ενώ είχε και καλεσμένους ομιλητές τους διακεκριμένους επιστήμονες Ivan Katavic, Sanja Matic-Skoko, Milorad Mrakovcic, από την Κροατία, και David McKenzie από την Γαλλία. Εκτός από τις ομιλίες των επιφανών καλεσμένων, οι διοργανωτές και αυτή τη φορά – έχοντας ως στόχο την στήριξη και προώθηση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αριστείας – τίμησαν για την ανεκτίμητη προσφορά τους στον τομέα έναν Ακαδημαϊκό, έναν Επαγγελματία, και έναν Φορέα, και ειδικότερα τον Ομότιμο Καθηγητή Δρ. Ιωάννη Πάσχο, τον Ιχθυολόγο κ. Νικόλαο Αναγνόπουλο, και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

DSC_1083

DSC_1078Τα Πρακτικά του Συνεδρίου έχουν ήδη δημοσιευθεί online, και σε αυτά υπάρχουν τα πλήρη κείμενα των επιστημονικών εργασιών, για αξιολόγηση των οποίων είχε συγκροτηθεί πολυμελής επιστημονική επιτροπή από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Επιπλέον για πρώτη φορά φέτος υπάρχει – εκτός των εργασιών στα Πρακτικά – και η συμμετοχή επιλεγμένων εργασιών στην έκδοση ενός eBook στα αγγλικά από καταξιωμένο διεθνή εκδότη, παράλληλα με την υποβολή μέρους εξ αυτών και σε συνεργαζόμενα επιστημονικά περιοδικά.

DSC_1054

Το πρωτοφανές αυτό πείραμα για τα ελληνικά δεδομένα – δηλαδή της στενής και σε ισότιμη βάση συνεργασίας ενός δυναμικού πανεπιστημιακού τμήματος με έναν δραστήριο σύλλογο πτυχιούχων τεχνολογικής εκπαίδευσης, έχοντας ως συνοδοιπόρους στην προσπάθεια τους αυτή ένα ιστορικό τμήμα τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος και το αντίστοιχο επιμελητήριο των πτυχιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης – κρίθηκε ότι είχε επιτυχία, κι ότι η προσπάθεια αυτή είναι αναγκαίο να συνεχιστεί, και αποδεικνύει την θέληση των διοργανωτών να ξεπεραστούν οι παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος σε όφελος του κλάδου και της χώρας. Γι’αυτό οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι προχωράνε στην οργάνωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, που θα διεξαχθεί Νοέμβρη του 2018 στην πόλη του Βόλου, έχοντας τον διακριτικό τίτλο «HydroMediT 2018».

DSC_1105

Την Οργανωτική Επιτροπή, που ολοκλήρωσε με επιτυχία αυτό το δύσκολο έργο, αποτελούσαν οι Κατσέλης Γιώργος (Πρόεδρος του Συνεδρίου), Αρβανιτογιάννης Ιωάννης, Βερίλλης Παναγιώτης, Βλάχος Νικόλαος, Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Μποζιάρης Ιωάννης, Μουτόπουλος Δημήτριος, Μπαταργιάς Κωνσταντίνος, Ράμφος Αλέξιος, Σκόρδας Κωνσταντίνος, Τσουμάνη Μιράντα, Τυλιγάδας Ηλίας, και, Χατζηευσταθίου Μιχαήλ (Οργανωτικός Γραμματέας), ενώ την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, αντιμετώπισε και έλυσε επιτυχώς τα τοπικά θέματα οι Δουβή Ξανθή, Τσερεμέγλης Ανδρέας, και Φουρτούνη Άννα (Οργανωτική Γραμματέας).

DSC_1089

Την Τεχνική Υποστήριξη είχε η εταιρεία «ΑΣΑ Σύμβουλοι ΜΕΠΕ», και Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν τα «Αλιευτικά Νέα», η «Αχελώος TV», το «AgrinioNews.gr», η «Agrenda» και το «Npress.gr».

DSC_1090

Για τις αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις θεματικές ενότητες, το πρόγραμμα, τα βιογραφικά των καλεσμένων ομιλητών και των βραβευθέντων από το συνέδριο, καθώς και για τα πλήρη Πρακτικά, μπορείτε να επισκέπτεστε το site του Συνεδρίου http://hydromedit2016.apae.uth.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.