Την χωροθέτηση ειδικών ζωνών ανάπτυξης γεωργικών δραστηριοτήτων, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα κτηνοτροφικά πάρκα και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και περιφέρειες της χώρας.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, αξιοποιώντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, μελετάται η χωροταξική οριοθέτηση των εν λόγω ζωνών, προκειμένου να απλοποιηθεί κατ΄ αυτό τον τρόπο όλη η διαδικασία αδειοδότησης.

Μάλιστα, το πρώτο κτηνοτροφικό πάρκο πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί στην Αρκαδία, όπου υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από κτηνοτρόφους για την ανάπτυξη μονάδων, αλλά και μεταποιητές, μεταξύ αυτών και μια γαλλική εταιρία η οποία ενδιαφέρεται για την προμήθεια πρώτης ύλης, κυρίως γίδινου γάλακτος.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο υπουργός, το εγχείρημα για την ανάπτυξη θερμοκηπίων στο γεωθερμικό πεδίο της Ξάνθης και σε σχολάζουσες γαίες του υπουργείου εξελίσσεται πολύ καλά. Μόλις την προηγούμενη ημέρα, υπεγράφη μία ακόμη συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης 225.132 τμ στο Αγρόκτημα Ερασμίου για την κατασκευή θερμοκηπίου παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας, κυρίως. Υπολογίζεται ότι η επένδυση θα είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και περίπου 40 εποχικές.

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε, επίσης και στο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας και στα βασικά σημεία που αυτό περιλαμβάνει, όπως την αναγνώριση των κανόνων για τα σήματα ποιότητας της ΕΕ, αλλά και την προαγωγή κοινών δράσεων μεταξύ συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρηματικών σχημάτων.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το αίτημα των Ελλήνων ιχθυοκαλλιεργητών να μπορούν να χρησιμοποιούν τον γόνο που παράγουν εδώ και στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν στη γείτονα χώρα, χωρίς φόρους και δασμούς.

πηγη : http://www.paseges.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.